La SIMBIOSI INDUSTRIAL consisteix en la identificació i materialització de sinergies o interaccions entre activitats industrials que afavoreixen l’establiment de xarxes d’intercanvi i cooperació en les àrees industrials i que redueixen els elements residuals o infrautilitzats, per tal d’assolir millores econòmiques (rendibilitat) i medi ambientals (sostenibilitat). Aquests recursos poden ser materials (residus, subproductes, ...), energia (aigua, calor i fred, electricitat...), actius (equipaments, maquinària,...), transport i logística (rutes, vehicles, espais...), agregació de demanda i economies d’escala o necessitats/disponibilitats puntuals.
Granollers entra en simbiosi 2017- 2020
El nostre objectiu és la MATERIALITZACIÓ DE LA SIMBIOSI, que requereix de processos de sensibilització, eines pràctiques i acompanyament en la detecció per part de cada industrial de les necessitats pròpies i de l’entorn que es poden cobrir amb simbiosi. Volem ser una agent impulsor i, en col·laboració amb d’altres, facilitar experiències que permetin desenvolupar un entorn industrial on la simbiosi aporti un element diferencial al teixit productiu local.
Per identificar àrees o elements de generació de simbiosi hem creat aquest programa que consisteix en:
1. Anàlisi de l'ecosistema industrial de Granollers, per al foment de la indústria local
Aquest estudi ens permet conèixer més clarament quins recursos/residus existeixen i prioritzar les actuacions.
2. Jornades de treball per identificar oportunitat d'aprofitament de simbiosi
Després de la primera jornada celebrada el 29 de novembre de 2016 us proposem dues noves trobades, de caràcter molt pràctic!
- SESSIÓ AMB ELS GESTORS DE RESIDUS INDUSTRIALS, (27 de Setembre de 2017)
Els gestors de residus poden ser un agent clau a l'hora d'aplicar els principis de la simbiosi i de l'economia circular. Aquesta sessió pretén compartir amb ells per una banda la visió de futur i per un altre el paper concret que poden tenir en les iniciatives específiques que es generen dins del projecte "Granollers entra en Simbiosi).
Accediu al programa de la Sessió sobre Oportunitats per als Gestors de Residus
- JAM SESSION: RECURS PLÀSTIC, (1 de Febrer de 2017)
Nova sessió per identificar guanys de la simbiosi a partir de les oportunitats de millora en la gestió del residu plàstic. La sessió cercà posar en comú alternatives i exemples d'ús i aplicació que estan generant un valor econòmic a partir del plàstic residual. Va comptar amb industrials, gestors i centre tecnològics i de recerca.
Accediu al programa de la Sessió sobre les Oportunitats del residu plàstic
3. Ajuts i subvencions
Us oferim informació i assessorament sobre convocatòries, ajuts i programes relacionats amb la simbiosi industrial i l’economia circular. Actualment destaquem:
- Subvencions per a projectes de foment de l'economia circular. Accediu . A més, podeu consultar la tipologia de projectes que van rebre l'ajut sol·licitat l'any 2016
- Subvencions per a l'execució de projectes de prevenció, preparació per a la reutilització i reciclatge de residus industrials. Accediu
4. Servei d'assessorament i visites individuals
Us oferim suport en la detecció de les possibilitats de realitzar simbiosi dins de la vostra empresa i us proposem un anàlisi personalitzat del voster fluxe de materials i alternatives de valorització. Només heu de contactar amb nosaltres a empresagm@ajuntament.granollers.cat
5. GRID Granollers
Estem desenvolupant una plataforma on-line, en col·laboració amb les associacions dels polígons de Granollers, per tal que les empreses i treballadors tinguin un espai on aprofitar els recursos infrautilitzats, detectar necessitats comunes, millorar el coneixement mutu i iniciar col·laboracions.
La versió inicial de la plataforma es preveu operativa el segon trimestre de 2018
6. Implicació dels agents i col·laboració
Estem en contacte i col·laborem amb els agents rellevants, alhora que promovem la seva implicació en la coordinació i impuls del projecte. Per aquest motiu hem creat una Comissió de Seguiment, formada per experts en les diverses àrees relacionades amb l’economia circular i la simbiosi, que orientarà l’estratègia general del projecte.
7. Promoció dels segells ambiental i l'etiquetatge ecològic
Per millorar l’estratègia de sostenibilitat a les empreses s’ha desenvolupat un conjunt d’eines per promoure mercats de productes i serveis més ecològics. Entre elles trobem l’etiquetatge ecològic, sovint fàcil d’obtenir i element diferenciador al llarg de la cadena de valor, un element diferencial que millorarà la competitivitat.Amb tot un seguit de comunicats, us informarem de com es poden aprofitar des dels diferents sectors o tipus de materials.
Comunicat 1. Etiquetatge ecològic al sector del plàstic
8. Enllaços d'interès
- Simbiosi industrial (Wikipedia)
- Tecnologia i sostenibilitat (càtedra UNESCO de la UPC)
- Agència de residus de Catalunya
- Borsa subproductes
- Congrés Recuwatt
- Simbiosi Kalundborg
- ACCIO i l'economia circular
9. La simbiosi industrial a Granollers, present a la Fira de l'Ascensió 2017
L'estand institucional a la Fira de l’Ascensió d’enguany de 2017 s'ha dedicat a promoure entre el gran públic els nous conceptes lligats a l’economia circular i la simbiosi industrial. També van estar presents empreses de la ciutat que ja estan gestionant els seus productes d’acord a aquesta nova visió.
Mireu l' STAND GRANOLLERS ENTRA EN SIMBIOSI